söndag 3 april 2011

Mer INTJ


Jag snubblade över ännu ett blogginlägg om INTJ, och kan faktiskt inte motstå att citera stora delar av det. Mina egna kommentarer i rött.

Jag kanske skulle presentera mig lite tydligare. Jag är tillhörande personligheten INTJ. Vi är ett säreget och ovanligt släkte (2% av befolkningen)
ännu färre bland kvinnor som vare sig är speciellt supersociala eller ödmjuka som vårt tydligaste kännetecken. Vi är typerna som gärna undviker konflikt, men som mer än gärna hämnas i efterhand. Vi är typerna som gärna går på en liten fest bland vänner, men tycker att krogen är lite jobbig. Vi är personerna som gärna uttrycker oss i skrift, men som avskyr telefoner (JA!) eller att behöva tala inför andra (NEJ). Vi är personerna som försöker förutse allt, dvs inför något komplicerat så ältar vi alla variabler vi kan komma på.

Vårt kontrollbehov i kombination med den analytiska förmågan gör att vi har magsår
nej, migrän men koll på allt. INTJs räddar inte världsfreden direkt, men vi startar aldrig krigen å andra sidan. INTJ's är självgoda, vi vet att vi kan mycket och vi är ofta nöjda med det. Ja, varför inte? INTJ's är usla på att skaka på axlarna åt ett svårlöst bekymmer jämfört med andra, men desto bättre på att hitta en lösning än andra – på bekostnad av magsår.

INTJ's är inte den lycklige kon på ängen direkt. Vi är den magsårsdrabbade lönnmördaren under kalla kriget.
Tur att jag inte var i farten då. Vi ogillar rampljuset, står hellre bakom en karismatisk teaterapa och hjälper denne med besluten. Vi är nördarna som sällan är hippast, men som heller inte bryr oss om det så värst mycket. Vi är rätt bra på detaljer i analyser, men helt oöverträffade på helhetsbilden i den samma. Vi går från A till C när andra inte kommer längre än B. A till C? Hela alfabetet, skulle jag säga.  

En karaktärssvaghet vi lider av är att vi är lite överrepresenterade bland folk som tar droger - det är jobbigt att förstå och vara medveten om allt, så vi går ju såklart på knä ibland.
Nähä?

Hade världen bestått av fler INTJ's hade vi haft färre sjukhus, fler ättestupor, färre krig, fler konflikter som löses med en dolk i ryggen, fler månbaser, ökad försäljning av schackspel, minskad försäljning av senaste Dolce Gabana-väskan, fler svartvita polska filmer och färre schlagerfestivaler.
Amen.

8 kommentarer:

Råg-Rut sa...

Detta är sååå spännande! Den här gången läste jag hela beskrivningen av ENFJ på engelska och det stämmer snuskigt bra. Även de läskiga bitarna känner jag igen mig i.

Herr Movarp sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ida sa...

Ovanstående person har missat poängen.

ordningsfrun sa...

Rutan: Jag ska läsa på lite ENFJ. Men visst stämmer det ofta oroväckande väl :)

ordningsfrun sa...

Jag tar mig friheten att lämna en kommentar till det borttagna inlägget, eftersom jag fick en kopia av det via mail.

Det finns väldigt få INTJ-personer, och att kvinnor är INTJ är dessutom extra ovanlig. Så jag menar inte alls att detta skulle vara något allmängiltigt. Tvärtom.

Vad som är negativa och positiva sidor av en personlighet är ju i viss mån en subjektiv bedömning. För vissa kan t ex det ständigt pågående systematiserandet av fakta ses som negativt. För min del är det positivt. Jag mår bra av det. Det är inte grubblerier - det är organisatoriskt tänkande. Och jag grämer mig sällan eller aldrig över saker som redan hänt. Det är framtida scenarion som tar min tankekraft i anspråk.

Att göra ett Myers-Briggs-test handlar inte om att påvisa att en personlighetstyp är bättre än en annan. Däremot kan det vara ett bra sätt att förstå både sitt eget och andras sätt att fungera. För mig som INTJ kan det t ex vara komplicerat att interagera med personer som är extroverta och mer känslostyrda. Men det är inte omöjligt, och blir dessutom lättare om vi kan lära oss att förstå varandra bättre.

Herr Movarp sa...

Jag läste lite snabbt, hoppade över att det inte var du som skrivit texten, kommentarerna var menade mest till den som författat detta så då tyckte jag att det var lika bra att ta bort det, rätt eller fel... Bra med din kommentar ändå! Jag kan inte mycket om såna tester, jag menar mest att man ska försöka dra nytta av varandra och fylla de luckor som ju alla personlighetstyper har...detta är ju de flesta alldeles för dåliga på. Jag håller med om att det ju är bra att känna till sina styrkor och svagheter och kan man göra det genom testa sig och fundera över det lite så är det positivt :-)

Jag menar också att man kan arbeta sig från att vara en personlighetstyp till att vara en blandning av olika typer genom att utvecklas och förändras. Förändring kan gå snabbt eller ta många år beroende på situationen.

ordningsfrun sa...

Herr Movarp:
Jo, jag tycker också att den stora fördelen med seriösa personlighetstester är att man kan förstå både sig själv och andra bättre. Det blir också enklare att interagera med andra om man är medveten om olikheterna.

Sen tror jag att man kan jobba på att stärka sina svaga sidor. Man kan också vara mer eller mindre "stark" i vissa bokstäver. Själv kan jag märka tydligt att området T (thinking) har utvecklats så att jag kommit närmare F (feeling). Men jag är fortfarande T.

normal-ism sa...

Hej din INTJ:are OCH kvinna!
Jag är också en INTJ och känner mig ännu mer ovanlig än innan..
Skriver du något mer om ämnet snart?