torsdag 29 december 2011

Ordningsfrun och Röstrand


Mitt intresse för Lego och porslin har en sak (minst) gemensamt. Jag vill ha kompletta serier. Komplett är viktigt. Jag har skrivit om det tidigare, så jag ska inte tråka ut er med detaljerna igen.

Hursomhelst: Eftersom jag inser att jag har kompletta serie-syndromet, så måste jag tänka mig mycket noga för innan jag köper någon del av en serie. Det gäller speciellt Lego och porslin. På porslinsfronten så har jag alldeles för många serier på gång. Ett dussin, närmare bestämt. Mitt porslinssamlande har tagit ordentlig fart det här året. Jag har stiftat bekantskap med flera porslinsbloggare på nätet - mycket trevligt! Som bonus har jag dessutom lärt mig oerhört mycket om svensk formgivning som jag inte visste för ett år sedan.

Nåväl. Så vad är det då som samlas i mina gömmor?

Amanda: Min vardagsservis, formgiven av Christina Campbell. Jag ärvde några delar när jag flyttade hemifrån på 80-talet, och de senaste åren har jag kompletterat den via Tradera. Här saknar jag te- och kaffekoppar, tekanna samt några assietter i olika storlekar. Men det mesta i servisen är i hamn.

Filippa K: Jag har en av varje i Rörstrands serie te/kaffemuggar. Den serien är komplett (såvitt jag vet), bortsett från höstens två muggar som jag ännu inte hunnit köpa.

Manjana: En relativt ny serie matporslin där jag bara har två delar. Jag vet inte hur många som finns. Inte det jag samlar mest aktivt på, men delarna jag köpt hittills har varit mycket prisvärda.

Rasta: Är det en samling om man bara har en del? Jo, om man tänker köpa fler :) Jag har två likadana kaffemuggar i den här fina serien. Hoppas på fler.

Oliv (Koka-varianten): Okänd designer, men i vilket fall som helst en snygg serie med karotter, skålar och fat. Jag har åtta delar i dagsläget. Hur många fler som finns är höljt i dunkel. Måste uppdatera med en aktuell gruppbild.

Oliv (Scherzo-varianten): Även här okänd designer, men kanske Gunnar Nylund? Min oliv är alltså en variant av Scherzo, som finns i vitt, beige och lavendelblått. Den sistnämnda kan man se här på Porslinans fina blogg! Jag har sex delar, det finns tio. Två vet jag hur de ser ut, två är helt okända.

Mussla: En speciell serie, eftersom de två delarna jag har är rena prydnadsföremål. Jag gillar dem starkt, och hoppas hitta fler. Drömmen är att det ska finnas även i gult - det vore riktigt snyggt!

California: Nu börjar det bli svårt :) Den här fantastiska serien av C-H Stålhane (tror jag) finns i massor av olika former och färgkombinationer. Den röd-grå är egentligen inte en favorit, men det var den jag började samla på. Känns tidlös.

King: Jag inser att jag inte har någon bra gruppbild på mina King. Det betyder inte att jag tycker mindre om den. Jag är löjligt förtjust i mina King. Men jäsiken så dyra de blivit bara under senaste året...

Siesta: Nu börjar det dra ihop sig. Mina fyra delar (och två andra som jag känner till) är okända till årtal och formgivare. De är lika vackra ändå. Men jag är nyfiken på vem som ligger bakom dem. Tyvärr är det inte säkert att Rörstrand själva vet.

Flykt: Sist men inte minst. Snarare allra först. Fick jag bara välja en enda serie att samla på så blev det nog Flykt (i hård konkurrens med Siesta och King). Jag gillar allt med Flykt: struktur, former, färger... allt. Den är svår att peta ner från förstaplatsen.

Och så en joker i leken: Björn Wiinblads skapelser (alltså inte Rörstrand). Jag har en skål och en vas som han skapat, och funderar på fler. Men det gäller ju som sagt att begränsa sig.

Så vad är då 2011 års bästa inköp? Svårt, men om jag måste välja en så blir det den här:


Den fantastiska Siestavasen som jag köpte för några veckor sedan. Kan det bli tjusigare?

7 kommentarer:

Gunilla sa...

Mycket fin!

trillivippa sa...

Visst ät det svårt att hålla sig till bara ett par serier att samla på... Jag tycker att jag hittar nya favoriter hela tiden. Just King, Siesta och Flykt skulle jag gärna ha hemma hos mig men på grund av akut platsbrist så får jag nöja mig med att beundra alla de vackra delarna du hittar. :)

ordningsfrun sa...

Gunilla: Tack! Jag gillar den verkligen jättemycket! Var beredd att gå ganska långt i auktionen, men den stannade konstigt nog på en ganska rimlig nivå.

ordningsfrun sa...

trillivippa: Jo, man hittar nya favoriter hela tiden. Just därför försöker jag begränsa mig. Annars sitter jag snart i en lägenhet full av Lego och porslin, och måste räddas av en terapeut från Extreme Hoarders :)

DeBeer sa...

Serier - Var skall jag börja!
Se bara på min blogg som är döpt efter min favvo glasyr - Mangania!
Det finns massor av delar att söka efter :-)

Anonym sa...

Du vill inte sälja dina gröna oliv Gunnar nylund? Betalar bra!!!

ordningsfrun sa...

Tja, allt är ju till salu för rätt pris :) Skicka ett mail till mig på spock318 at hotmail.com, så diskuterar vi.