måndag 1 augusti 2011

Rörstrands "Mussla"

Sommaren har inte bara innehållit körresor och slöande. Alls icke. Jag har hunnit med en hel del webshopping också. Det allra mesta har varit Lego (som jag både köpt och sålt), men även nån enstaka Rörstrandspryl har inköpts.

Idag landade ett av fynden i postlådan. Det är en liten... skål? Eller kanske en prydnad?Skålen (vi bestämmer att det är sådan) är en dryg decimeter lång, så det är ingen jätte. Men den är fin! Jag älskar formspråket. Såhär ser den ut litegrann från ovan:


En av anledningarna till att jag blev intresserad när jag såg den var att jag sedan tidigare hade ett liknande föremål hemma. Jag var nyfiken på att se om det skulle kunna vara samma serie. Och jodå, det är det med all sannolikhet. Det är samma formspråk och samma glasyr. Såhär ser de ut tillsammans:


Den röda skålen är inte märkt på undersidan. Däremot har den (vilket den gröna inte har) ett klistermärke med Rörstrandsloggan. Den gröna har ett namn som jag tolkar som "Mussla". Jag har dock inte hittat några uppgifter eller bilder på nätet om dessa föremål. Någon som kan hjälpa till med en eller annan ledtråd?

2 kommentarer:

trillivippa sa...

Visst måste det stå Mussla under, men jag hittar tyvärr inte heller någon info om den "serien" på nätet... Etiketten på den nya ger dock en liten ledtråd, den här något ovanliga etiketten användes på 50- och 60-talet, och förekom endast på föremål tillverkade vid fabriken i Lidköping. Det finns ingen dokumentation om varför den användes på vissa föremål, och inte på andra. Etiketten förekom endast på bruks och prydnadsföremål som var tillverkade i lergods. Hur stor omfattning denna märkning hade, är det ingen som vet.

Och självklart tycker jag att vi ska ses och byta lite California-delar när du kommer hit! Du är kanske lite sugen på min grå-röda kruka? :) Hör av dig när det börjar dra ihop sig så kan vi bestämma när, var och hur.

ordningsfrun sa...

Tack för info om etiketten! Det hjälper mig att placera musslan i tid och rum. Jag tänker maila Rörstrand om serien senare i höst, men har inga större förhoppningar på att få mer information...

Jag hör av mig när jag ska åka söderut igen - det verkar bli minst fyra svängar till huvudstaden under september/oktober. Nån av dem borde passa :)