torsdag 22 oktober 2009

Äntligen!

Om Gert Fylking hade varit närvarande i Uppsala universitets aula idag vid 10.30-tiden när beslutet om vigselrätten i Svenska Kyrkan fattades, så hade nog ett "Äntligen!" varit på sin plats.

Själv är jag kluven. Jag tillhör de som menar att det inte finns några hållbara bibliska argument för att utestänga samkönade par från att leva tillsammans i äktenskap, eller att välsigna deras relation på samma sätt som man välsignar ett motkönat par. Jag är helhjärtat och på alla plan för en könsneutral äktenskapslag.

Samtidigt är jag principiellt emot att Svenska Kyrkan ska ha vigselrätt. Varför ska Svenska Kyrkan, som inte längre är en statskyrka, ägna sig åt en form av myndighetsutövning? Det är statens uppgift att administrera vigslar - inte kyrkans. Kyrkans jobb är att erbjuda en välsignelseakt för alla par som så önskar.

Med mitt sunda förnuft inser jag dock att det är bra att kyrkan behåller vigselrätten några år till. Det gör nämligen att den dag när kyrkan frånsäger sig vigselrätt - och den dagen hoppas jag kommer rätt snart - så kopplas inte frågan om vigselrätt till frågan om samkönade äktenskap. För mig är det två skilda frågor, men jag inser att majoriteten av befolkningen uppfattar det annorlunda.

Hursomhelst så gläds jag över att alla mina vänner nu får samma skyldigheter och rättigheter när det gäller äktenskap. Bröllop är kul!*


* ovanstående får gärna uppfattas som en fin vink :)

5 kommentarer:

Per Penning sa...

Bra skrivet! Fullständigt håller jag med. :)

Det finns hopp för Svenska kyrkan nu när gamla unkna värderingar sopas ut.

Andreas Holmberg sa...

Äsch - det finns väl inget hopp för Svenska kyrkan så länge den unkna tvåsamhetsnormen tycks leva kvar, och detta trots kyrkans frigörande lära om Treenigheten och om att "en tretvinnad tråd inte brister så snart".

Det är ännu bara successiv polygami som kyrkan lovat välsigna - jag har spelat orgel när en karl gifte sej med sin femte kvinna...

Anonym sa...

Men hur läser ni bibeln?Äktenskapet är ju instiftan av gud,där han säger att man ska leva som man och hustru.
Äktenskapet är inget vi har hittat på det kommer från vår skapare om man sen inte vill tro det så är det fritt att göra som de val man vill.Men äktenskapet är från gud.

ordningsfrun sa...

Anonym (du får gärna lämna någon slags namn):
Jag läser Bibeln på största allvar. Att äktenskapet skulle vara instiftat av Gud tycker jag är en märklig tolkning, även om jag vet att den är vanlig. Människor i andra kulturer/andra religioner gifter sig ju också. Jag tror däremot att Gud vill att människor ska leva med varandra i trygga och stabila förhållanden. Då är äktenskapet den bästa formen, och därför tror jag också att Gud välsignar äktenskap.

Ja, det talas om man och hustru i Bibeln. Men låt mig ta en parallell. Det talas om män och kvinnor - men det talas aldrig om de som föds intersexuella eller med någon annan form av oklar könsidentitet. Betyder det att Gud inte skapat de människorna? Naturligtvis inte, men om Bibeln skulle gå in på alla undantag så skulle den bli alltför omfångsrik.

Samma sak gäller äktenskapet. Oftast är det en man och en kvinna som lever tillsammans, men ibland är det två personer av samma kön. Det är inte så märkligt.

ordningsfrun sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.