fredag 13 november 2009

Måste man ta reda på allt själv?

Jag har läst och hört mycket den senaste veckan om arvstvisten mellan Stieg Larssons far&bror samt hans sambo, Eva Gabrielsson. Det finns såklart mycket att säga om girighet, men det lämnar jag för tillfället. Det som fastnat hos mig är hur starkt vi väntar oss att storebror tar hand om oss och informerar oss om allt.

När jag åkte till jobbet förra veckan hörde jag en intervju med en företrädare för vänsterpartiet. Hon menade att det är dags att ändra på ärvdabalken så att även sambos ärver varandra. Argumentet för detta var att det är så många som lever tillsammans utan att vara gifta, och att de är omedvetna om att de inte ärver varandra.

Ursäkta, men jag förstår inte riktigt. Nu pratar vi om vuxna människor. Det finns massor av information som är tillgänglig i olika sammanhang, men farbror staten tvingar ingen att läsa den. Däremot är det din skyldighet att ta reda på vad som gäller. Har du fått barn och vill vara föräldrarledig? Ja, då får du ansöka om det, antar jag? Vill jag ha sjukpenning eller studiebidrag får jag ansöka om det. Vad hände med eget ansvar?

Programledaren i radio ställde en smart fråga. Hur länge ska man ha bott tillsammans för att räknas som sambo? Det är en bra fråga. Om jag bott tillsammans med någon i flera år, men inte gör det längre - får jag då ärva honom, även om vi inte bor tillsammans? Oj, vilket jobb det då blir att reda upp vem som ska ärva vem i framtiden...

Nej, för mig handlar det om personligt ansvar. Väljer jag att flytta ihop med någon under det som lagtekniskt kallas "äktenskapsliknande former", men inte vill gifta mig - ja, då får jag helt enkelt se till att ta reda på vad som gäller rent juridiskt. Det handlar om allt från att skriva testamente till att se till att sambon blir förmånstagare på min pension och eventuella försäkringar. Staten kan inte se till allt det där.

Borde inte staten se till att allt serveras mig på silverfat när det gäller information om rättigheter och skyldigheter? Nej. Deras ansvar är att se till att informationen finns tillgänglig. Måste man ta reda på allt själv? Ja. Man måste faktiskt det om man är vuxen. Oavsett om man är gift eller inte.

3 kommentarer:

Tamara sa...

Jag håller helt med dig! Fram för mer personligt ansvar.

Bek sa...

Om man inte bor ihop med någon, men har varit hemma hos den personen väldigt ofta, har man då kvalificerat sig för åtminstone en del av arvet?
För i så fall vill jag ha Jacobs hörlurar.

Förutsatt att han lämnar in före mig, alltså. Men det ska väl inte ske. Ifall det inte händer en olycka eller så.


Kan du förresten hälsa Jakob att jag skulle behöva lite hjälp med att installera en brödrost i badrummet?

Unknown sa...

Hjälper dig så gärna med brödrosten. Så här gör vi: du fyller badkaret med vatten (temperaturen får du välja helt själv, den är inte viktig för slutresultatet). Under tiden hämtar du brödrosten, samt en förlängningssladd (förstår ju att du vill ha lite privacy i badet, så jag tänkte inte hänga över badkaret). Koppla samman sladd och brödrost, sätt dig i badkaret med brödrosten stabilt placerad på botten.
Ropa när du vill att jag sätter i sladden.

Om du vill kan jag komma in med smör, marmelad och ost om en stund. Jag ska bara...