fredag 16 augusti 2013

Rörstrands Linda (aka "Man ska inte gråta över krossat porslin")

Man ska inte gråta över spilld mjölk, sägs det. Men krossat porslin då? Såhär såg det ut när jag öppnade mitt hett efterlängtade paket med ett av de senaste traderafynden:


Kross. Jag hyser inget agg mot säljaren. Porslinet var välpackat. Det var helt enkelt bara en sån sak som kan hända. Men så typiskt att det skulle hända just det här fatet...

Här kan man se en närbild på skadan. Illa, illa.


Nåväl. Jag torkade porslinstårarna så gott jag kunde, och kom fram till att jag skulle försöka laga fatet. Det går såklart aldrig att återställa, men eftersom de är ganska unikt så lär jag inte hitta ett likadant som är helt. Såhär ser resultatet ut:



Här är en närbild på lagningen på översidan...


...och såhär ser det ut från undersidan. Inte vackert, men lite bättre ändå.


Men vet ni vad? Allt är inte mörker och elände. Av en ren slump - eller nåt liknande - så fanns det en vas ute på Tradera i samma serie. Även den lyckades jag lägga vantarna på. Och den var hel och fin när den anlände. Titta här!


Såhär ser de båda delarna ut tillsammans:



Här är också en bild av fatets märkning på undersidan. Uppenbarligen är serien från början av 60-talet. Just den här är gjord första kvartalet 1962. Vasen är märkt 118-6, så jag utgår från att det finns minst sex delar i den här serien. Någon som känner till fler?





4 kommentarer:

Herr Movarp sa...

Det jag kan säga om serien är att det är en lergodsserie som gjordes av Rörstrand förmodligen till en av deras butikskedjekunder. Det finns massor av olika serier, de flesta jag sett har siffror som börjar på 300, så det borde vara en av de stora. Jag har sett liknande som denna, men inte just denna. När vi besökte Nostalgibyn i Hosta utanför Lindesberg så hittade jag ett fat som hade den välkända Eden-dekoren, men inte målad utan i relief, det var ett lika mörkt enfärgat eller fåfärgat fat som detta. Det var dock lite dyrt att inhandla bara för kuriosas skull, så det blev kvar. Jag ska kolla om jag tog någon bild på det...

ordningsfrun sa...

Låter toppen! Jag blev verkligen förtjust i den mörkgröna glasyen (och även formspråket), så alla ledtrådar mottages tacksamt.

Verkar för övrigt som om just Linda är ett gångbart namn i Rörstrands produktion. Jag har hittat tre andra serier som också heter Linda. Det gör det lite svårare att hitta säker information.

Linda Bengtsson (Anonym) sa...

En vas Linda till salu på Tradera just nu, auktion nr 191473259

yvobra sa...

Om du skaffar nagellack(el annan färg) o målar över lagningen så kan det bli rätt bra. Jag har en gryta? som nån föreslog skulle va Linda...jag har ingen aning.Vet inte hur jag lägger in bilder här. Mvh yvonne