måndag 5 augusti 2013

Rörstrands Siesta #8


Allt är inte bara mörker på porslinshimlen. När jag sörjde min förlorade Flykt som bäst så dök en annan sak upp: en eftertraktad del till min andra favoritserie Siesta!

Jag har sett den här tidigare, men bara på ett litet grynigt foto från en dansk auktionssajt. Nu dök den upp hos Precis en sån, alldeles rätt i tiden för att hjälpa mig att torka mina porslinstårar.

I fredags hämtade jag upp paketet efter jobbet. På grund av bröllop och andra trevligheter har jag inte hunnit med att dokumentera fyndet förrän nu, men här är det!

Fatet är 33,5 cm från spets till spets, och ca 18 cm på bredaste stället. Det är svårt att ta en bild som beskriver formen på ett bra sätt. Ni får hålla tillgodo med mina tappra försök.
Det här fatet är märkt med nummer åtta. Lite snopet - jag var rätt säker på att det var nummer fyra, och att jag sedan bara saknade tvåan. Nu saknar jag två, fyra och antagligen också nio och tio.

Det finns en saknad del jag känner till, en kanna med nummer två:


Övriga delar är höjda i dunkel. Lite spännande (och frustrerande) är det ändå att inte veta allt om serien och istället samla i blindo.

Här är också en gruppbild på alla mina siestadelar. Man kan se att mitt nya fat och den lilla vasen jag hade tidigare har samma typ av dekor (med fiskarna).

Följande delar bor hos mig:

#1 - minsta skålen:7 cm hög och 8 cm från kant till kant.
#3 - lilla vasen: 12 cm hög, 8 cm bred i toppen och 7 cm vid botten.
#5 - stora vasen: 25,5 cm hög, 8 cm bred på bredaste stället.
#6 - mellanstora fatet: 16,5 x 12 cm, och 6 cm högt.
#7 - lilla fatet: 14,5 x 10 cm, och 4 cm högt.
#8 - största fatet: 33,5 x 18 cm.


Hela serien kan beskådas mer i detalj här, om man vill. Och det vill man, för den är skitsnygg.

6 kommentarer:

Lybtar sa...

Jag dog snyggdöden när jag såg den på Precis en sån. Det är en galet läcker dekor.
Vad roligt at få se så många delar.

Anonym sa...

Vem har ritat siesta tro ??
Har själv kannan märkt nr 2 i botten.

ordningsfrun sa...

Hej anonym :)

Jag har som sagt frågat Rörstrands museum. De har skickat runt bilderna och frågat, men ingen visste vem som stod bakom varken dekoren eller formgivningen. Den liknar inte riktigt andra serviser.

Och om du kan tänka dig att sälja din kanna, så hör av dig. Jag betalar väääldigt bra :)

Anonym sa...

Ja det kan jag nog tänka mig beroende på vad bra är ;)gillar den skarpt med står på min byrå .men kannan kanske behöver komna hem till sina kompisar ;).trodde det kunde vart stig Lindberg ett tag som ritat mönstret.

ordningsfrun sa...

Det vore kul om det är Stig Lindberg, men jag misstänker att det är någon annan. Han har många fans och är ganska väl kartlagd.

Skriv gärna en rad till mig på spock318 at Hotmail.com, så kan jag komma med en offert :)

ordningsfrun sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.