fredag 12 oktober 2012

Hur svårt kan det vara?Jag blir så trött. Idag står det i Expressen/GT om ännu en arvstvist där sambo och andra släktingar är oense om arvet efter en känd person. I det här fallet Lasse Brandeby, men det har funnits fler. Stieg Larsson, anyone?

Hur svårt kan det vara att förstå elementär juridik?

1. En person som är vid sina sinnens fulla bruk har rätt att ge bort saker till vem hen vill. Man kan alltså t ex skriva över halva huset på sin sambo. Du disponerar fritt över dina tillgångar.Barnen har inget att säga till om.

2. När en person som är sambo avlider så har den efterlevande parten ingen arvsrätt. (Vissa undantag dock för bostad som införskaffats gemensamt). Det är bröstarvingarna som ärver. Punkt slut. Sambon har inget att säga till om.

Vill man undvika trassel så kan man gifta sig. Alternativt - om man är rik och allergisk mot att gifta sig - skaffa en bra advokat och skriva inbördes testamenten och allt sånt. Det räcker inte ända fram, men en bit.

Så.... hur svårt kan det vara?

3 kommentarer:

Lybtar sa...

Det är så sorligt att arvstvister fullkomligt kan splittra familjer. Det är ju inte helt ovanligt.

Gila sa...

Säger som du...hur svårt kan det vara? Att man inte tänker till innan det är försent...

Anonym sa...

Om man som Lasse Brandeby har en skatteskuld på 2 miljoner så kan man verkligen förstå att dottern hellre vill att arvet ska gå till det och inte till en så att säga för egen del ekonomiskt intresserad sambo.