måndag 12 maj 2008

Lilla legoskolan, del 1


eller "Allt du velat veta om Lego, men varit för rädd att fråga".

Första kapitlet
Lego är en förnämlig leksak. Den skapades i Danmark 1949 av Ole Kirk Christiansen, och har alltså funnits i mer än 50 år. Lego är ett familjeföretag och ägs fortfarande av familjen Christiansen, med huvudkontor i Billund.

Företaget har genom åren utvecklat konceptet och har idag en rad olika legolinjer för olika åldrar. På 1970-talet började de idag klassiska gula minifigurerna tillverkas, och fler och fler specialdetaljer och bitar tillkommer ständigt. Idag finns det legobitar i många färger och former.

Den mest heltäckande databasen över legoset har idag 7640 olika set registrerade. Gissningsvis finns det ytterligare några okända set, men det är rimligt att anta att det idag finns knappt 8000 olika legoset utgivna.

Lego har under det senaste årtiondet satsat mer och mer på licenserade produkter, där man samarbetar med andra företag om ett produktmärke. Exempel på detta är Star Wars, Harry Potter, Batman, Indiana Jones och Byggare Bob. Andra populära linjer är Creator&designer (back to basic, många vanliga bitar i stora lådor), Bionicle och Lego Tåg.

Och vem kan motstå läckerheter som snyggingen här ovanför? (nej, det är inte Noaks Ark)

1 kommentar:

Anonym sa...

Gissa vilken 9-åring som kastade sig över detta blogginlägg?