tisdag 6 december 2011

ordningsfruns i-landsproblem


Julklappar. Jag behöver bara läsa mina vänners statusuppdateringar på Facebook för att förstå att många verkligen sliter hårt för att hinna och orka köpa alla julklappar som måste köpas.

Själv kommer jag från en släkt som till största delen rationaliserat bort det här med julklappar vuxna emellan. Det är i grund och botten ganska skönt. Jag köper sällan mer än 3-4 julklappar varje jul. Syskonbarnen, en till mamma och en till pappa. Det klarar man av utan alltför mycket julstress.

Mitt i-landsproblem är att jag faktiskt gillar att köpa presenter. Jag gillar dessutom väldigt mycket att slå in presenter. Presentinslagning kan faktiskt sägas vara det enda pyssel som jag ägnar mig åt. Men allra roligast är att fundera över vad man vill ge bort till någon, och sedan vara glad flera gånger om: när man köper presenten, slår in den, och ger bort den.

Kan man inte få ge bort julklappar till (synbart) slumpmässigt utvalda personer, utan att de känner kravet att ge något tillbaka? Jag har t ex en del porslin som jag skulle vilja ge till porslinsbloggare som jag följer. Jag har spel och Lego som jag skulle vilja ge till vänner och deras barn. Kan man få ge bort saker utan att andra känner sig tvingade att ge något tillbaka?


4 kommentarer:

trillivippa sa...

Jag brukar alltid tycka att jag har det så lugnt på julklappsfronten, inga syskon och pappa gick bort för några år sedan så egentligen är det bara jag och mamma som byter klappar. Men i år ska jag fira julafton hos mitt ex med familj (huga!) eftersom jag är strandsatt i Stockholm, så då blir det julklappar till dem också. Och när jag väl åker ner till Karlskrona så ska jag träffa mina två gudsöner, min kusin som precis fått barn, tre barndomskompisar som tillsammans har totalt fyra barn osv osv... Och alla tycker att vi ska byta julklappar. Tycker också att det är kul att köpa och slå in julklappar men plånboken är inte lika glad för det just i år.

Och jag gillar din sista tanke! Har länge tänkt att dra igång en liten "julutmaning" på bloggen eftersom jag precis som du känner att jag har ett par saker som bara står och trängs i skåpen men som förmodligen skulle göra någon annan väldigt glad. Så då är det väl toppen att man skickar ut små julklappar till sina bloggvänner - och precis som du skrev helt utan krav på att man ska få något tillbaka. Bara för att det är trevligt att sprida lite glädje i juletid. :)

Gila sa...

Ja, det är en överkonsumtion av julklappar. I år har jag satsat några klappar från loppis till personer som jag vet uppskattar det. En del är ju kräsna och gillar inte loppisprylar...men jag ser det som att man återanvänder och inte gynnar konsumtionen så mycket...och när jag ser lego på loppisar, då tänker jag på ordningsfrun...;-)

ordningsfrun sa...

trillivippa: Låter modigt att fira jul med exet och familj :) Min plånbok är också lite sur på mig för att jagköper julklappar, men glädjen i att ge bort överväger. Än så länge.

Jag är absolut på om du drar igång en julklappsutmaning! Bara sådär om man vill och har lust - inga scheman och dåliga samveten, bara kul :)

ordningsfrun sa...

gila: Loppisklappar är ju det allra bästa! Jag har köpt en Koka Brun-gryta till min mamma i år. Hon har servisen men inte just den grytan. Känns jättekul!

För övrig: Jag vill också hitta LEGO på loppis!!!!