torsdag 19 juni 2008

Lyteskomik

Jag har en ny liten hobby: att läsa ekonomiforumet på Familjeliv. Ett faschinerande ställe! Det finns två forum. Ett är öppet och innehåller mer allmänna frågor. I det andra kan man skriva anonymt, och det är där det blir riktigt spännande.

Här trängs inlägg av typen:

Jag och min sambo skulle gärna vilja köpa hus. Vi har sett ett som vi verkligen gillar, men det kostar 1,8 miljoner. Min sambo är arbetslös och har alfakassa, själv har jag föräldrapenning eftersom jag är hemma med vår dotter. Vi har en son sedan tidigare, och sambon har en äldre dotter från ett tidigare förhållande som bor hos oss varannan helg.

Vi får ut ungefär 19 000 i månaden, och har en hyra på 4300 idag. Sambon har ett lån på 160.000 som vi betalar 2000 i månaden på. Tror ni att det är möjligt att få lån på banken så att vi kan köpa vårt drömhus?

Mitt svar: En snöboll i öknen har bättre prognoser.

Jag fick en oväntat hög mobilräkning den här månaden samtidigt som kvartalsräkningen från CSN dök upp. Tänkte ta ett SMS-lån. Var är bästa stället att göra det?

Mitt svar: Inget sådant ställe är bra. Sluta prata så förbenat mycket i din mobil istället och se till att få CSN-räkningen månadsvis. Gör en budget.

Jag skulle kunna ge fler exempel, men det får räcka. Det är verkligen faschinerande hur många människor som har noll koll på sin ekonomi. Jag trodde inte att det var såhär illa. Det mest skrämmande av allt är att den absoluta majoriteten av de som skriver på Familjeliv är småbarnsföräldrar. För mig verkar småbarnsperioden vara den tid när man som föräldrar verkligen måste vända på alla slantar och tänka rätt för att få ekonomin att gå ihop.

Återigen undrar jag när vi ska få privatekonomi som ett separat ämne i grundskolan?

lördag 14 juni 2008

Legoklenoder

Vilket legoset är oumbärligt i en AFOL's (Adult Fan Of Lego) samling? En Millenium Falcon, såklart! Till dags dato finns det fyra olika alternativ för den törstande legoälskaren - vi tar dem i storleksordning.

Först av allt: 4488, ett set från 2003 med 87 bitar.


Ett mycket prisvärt alternativ för den som inte vill ruinera sig. Jag har faktiskt två stycken själv. De lär stiga i pris. Här kommer nästa: 7190, från 2000 med 659 bitar.


Det här är ett dyrare alternativ. Det var den första Falcon som Lego producerade. Det är också det enda setet som innehåller prinsessan Leia med flätor i den gamla bruna nyansen <- nördigt, viktigt vetande. Kan man tänka sig att köpa setet utan Leia så blir det billigare. Jag har ett ex även av det här setet. Fick det billigt! Men vi går över till nästa: 4505, från 2004 med 985 bitar.

Det här setet är byggt i Legos nya färgschema. De grå och bruna nyanserna ändrades 2004, vilket inte var populärt i Legovärlden. Designen kan man dock inte klaga på! Jag har själv inte det här setet. Än. Det står på önskelistan.

Sist, men verkligen inte minst: 10179, från 2007 med 5195 bitar (ja, ni läste rätt).
Vad ska man säga? Alla legofantasters våta dröm, naturligtvis. Själv har jag inte lyckats lista ut hur jag ska motivera mig själv att lägga 6000 kr på ett enda legoset.. men det kanske kommer? Jag måste nog skynda mig, eftersom seten brukar finnas på marknaden runt två år. Star Wars-seten stiger dessutom i pris när de inte längre finns till salu i butik, så jag har inte lust att vänta på E-baypriserna. Det blir till att börja samla.....

tisdag 10 juni 2008

Önska barn

Jag har förstått att ett säkert sätt att få många läsare till sin blogg är att skriva något som relaterar till sex i titeln. Så jag funderade länge på att få in ordet sex i titeln på det här inlägget. Fast jag tänkte inte prata om sex. Jag tänkte dela med mig av en oerhört välgenomtänkt teori som jag hade som liten, nämligen den om hur barn blir till. Och det hade ingenting att göra med sex.

Min mamma är socionom. När jag var liten jobbade hon med jobbiga saker som fosterhemsutredningar och LVU. Det var en värld som var helt främmande från allt annat som fanns i min verklighet. Många gånger tog min mamma hem barn till oss när hon gjort nån utryckning tillsammans med polisen för att omhänderta barn som for illa. Ibland när jag och min bror vaknade så fanns det andra rädda, arga, hungriga och smutsiga barn i det stora huset på landet. Så ända sedan jag var mycket liten fanns begreppet ”oönskade barn” i min begreppsvärld. Det fanns barn som ingen ville ha. Sorgligt men sant.

Men det fanns också motsatsen. Vi hade några rara grannar (ambulansföraren Lorentz och hans snälla fru) som av någon anledning inte hade några barn. Alla andra i kvarteret hade det, och jag förstod ganska snabbt att dom också gärna ville ha barn men inte kunde få det. Dom önskade sig barn, men det blev liksom ingenting. Så småningom adopterade grannarna en dotter, men det tog många år.

Här har vi ett oerhört intressant tankesamband. Det fanns alltså oönskade barn som ingen egentligen ville ha. Men det fanns också folk som önskade barn men inte fick några. Den logiska slutsatsen för en femåring var att barn är något man önskar sig, och så börjar dom växa i mammans mage. Storken har jag aldrig trott på – att barn växte i mammas mage och hur de senare kom ut hade jag helt klart för mig ända från början. Men hur barnen började växa var lite mera diffust. Eller, jag tyckte ju att det var glasklart. Man önskade sig barn och så kom dom – önskade barn. När det gällde de oönskade barnen så fanns det också en bra förklaring. Det var barn som mammorna inte önskade sig, men som ändå började växa i deras mage. Såna barn kunde ibland få komma och bo hos dom som önskade sig barn, men som av någon anledning inte lyckades få barn att börja växa i magen fastän dom önskade jättemycket.

Pappornas roll i det här var något diffus, i alla fall vad gäller själva tillblivelsen av barnen. Man kunde väl önska ihop, men det var mammorna som på nåt vis bestämde. Pappors uppgift kom senare, när barnen var födda. Pappor kör bilar med barn och mammor i, lägger ved i pannan på vintern, åker pulka med sina barn, låser huset på kvällen och hjälper mammor att dammsuga och barn att göra läxor. Enkelt och bra.

Det fanns liksom inga luckor i den här tankekonstruktionen, så det tog några år innan jag faktiskt – till min fasa – insåg att det ingick andra moment än önskande i produktionen av barn. Men det är en helt annan historia.

Dagens visdomsord måste i logikens namn bli: var försiktig med vad du önskar – du kan få det.

(nej, jag är inte gravid nu heller - bara fet)