söndag 30 augusti 2015

Mer möbler - nu till Brio Mobilia


Jag har också bättrat på några rum i Brio Mobilia-skåpet. Sovrummet har fått en sänggavel samt en konstigt kombinerad gardin....


Och det här ger väl en fin 70-talskänsla till vardagsrummet? Planen är att flytta möblerna till en gillestuga så småningom, men just nu får de bo här. 



I hallen står just nu en öppen spis och några dalablå möbler. De ska också få ny placering nån gång. 



Köket är tomt och tråkigt. Dessutom är det svårt att laga mat därinne. Här behövs en uppryckning.



Badrummet har fått möbler som absolut inte ska vara där. Men jag har inte något bättre just nu, och de är så läckra att jag vill ha dem på display. Mintgrönt kakel med ljusrosa porslin - hur ljuvligt är inte det? 


Som sagt, det lär bli förändringar. Men det blir mindre och mindre kalt i rummen. Det går framåt. 

lördag 29 augusti 2015

Möblering - en god start


Nu har möblerna jag köpt börjat trilla in. Det är långtifrån klart än, men en del har kommit. Jag fick t ex hem den här högen idag. Här fanns en del användbart.


Jag har bl a kompletterat köket i Lerroskåpet litegrann. Det har fått en matchande arbetsbänk och en finare spis med plattor. Jag har inte hängt upp väggskåpet än, men det kommer.



Även vardagsrummet är kompletterat med en öppen spis. Jag tror inte att rokokomöblerna ska stanna här, men just nu har de ingen bättre boplats.


Jag funderar över om jag ska behålla de vita trämöblerna i sovrummet, eller om jag ska sälja/byta bort dem och använda teakmöbler? (Inte teakmöblerna på bilden, men de ger en idé). 



Jag har också hittat den enda dockskåpsmöbel jag hade sedan tidigare: ett piano. Det passar fint i det här skåpet!


onsdag 26 augusti 2015

Brio Mobilia


I helgen fick jag ännu ett generöst erbjudande som resulterade i att jag nu har två dockskåpsprojekt hemma. Jag har fått (ja, som gåva!) ett äkta 70-talsdockskåp. Så fantastiskt! Såhär såg det ut när jag hämtade upp det i måndags. Alla bilder går att klicka på och förstora om ni vill se detaljerna.


Första uppgiften var såklart att ta reda på mer om vad det är jag har fått. Två detaljer som gjorde det lätt att hitta rätt var ett klistermärke på ramen samt en stämpel på undersidan skåpet.



Skåpet visade sig vara ett Brio Mobilia från 1977. Det verkar som om det bara tillverkades under en kortare period, för det finns ovanligt lite information och bilder på nätet. (Dockskåpsvärlden är annars, precis som det mesta, mycket väldokumenterad).

Det är också väldigt välbevarat för att vara nästan 40 år gammalt, tycker jag. Här är några fler bilder på utsidan, inklusive balkongen på sidan.





Skåpet har en ovanlig layout. Längst upp till vänster finns en balkong som har en delvis öppen passage in till den lägre delen av vardagsrummet. Mellanväggen är lös, men det är enkelt att limma fast den så småningom. Ska göra det när jag har renoverat klart.


Trappstegen mellan övre och undre delen av vardagsrummet är väl bevarade. Staketet ned mot trappan står mot väggen på bilden, men ska limmas fast framför trappnedgången så småningom.

Andra rummet på övervåningen är husets enda sovrum.


Kanske inte så fiffigt i dagsläget, men med potential. Något för den händige, som det heter på mäklarspråk.

Längst nertill vänster finns husets stora badrum med fantastisk fondvägg:


Jag kan väl personligen tycka att det är lite opraktiskt med heltäckningsmatta i badrummet, men 70-talet kanske inbjöd till sådant? Härliga färgkombinationer i vilket fall som helst.

I mittenrummet - kanske en matsal - finns nedgången från vardagsrummet med trappan:


Bakom trappan finns utrymme för en transformator. Hela skåpet är för övrigt förberett för el, men jag har ingen aning om den fungerar. Jag tror att elektrikern som jag bor med ska få titta på det här framöver. (Okej, han är inte elektriker utan matematiker, men det är ju någon slags naturvetenskap).

Sista rummet längst ner till höger är köket:


Kanske inte husets mest spännande rum, men även här "stor potential - något för den händige".

Nu har jag storstädat skåpet, inklusive rengjort golven. Det gjorde rätt mycket. Svårt att se kanske, men nu ser det ut såhär, i väntan på mer omsorg och möblering:


Med skåpet följde även en finfin bonus i form av ett Lundbygarage som egentligen tillhör ett annat skåp. Mer om det, och om renoveringen av Brio Mobilia, följer senare.


tisdag 25 augusti 2015

Storstädning och rumsinspektion

På lördag ska man städa, det gör varenda tant. För egen del städade jag dockskåp. Det fann en del smuts och damm som skulle bort. Kanske syns det inte så stor skillnad, men när jag var klar såg det ut såhär:



Innan jag började städningen så fotade jag också alla rum och möblerna som ingår där. Vi tar en titt!

Längst upp till vänster finns badrummet. Det är ganska litet, men så var det rimligen också under den här tidsperioden. Det innehöll en möbel. Inte helt tidstypisk, så jag kommer nog att köpa en annan badrumsinredning. Rummet kommer också att få ett nytt plastgolv. Det som finns nu är målad papp.



Nästa rum är en hall, som också har trappans övre del. Det innebär vissa utmaningar för möbleringen. Såhär såg det ut när jag fick det. Spisen ska flyttas till ett kommande 70-talsprojekt. Soffan är troligtvis en gammal Lerro, men den passar inte riktigt in. Den får nog hitta ett nytt hem.




Längst ut till höger finns sovrummet. Det har en hel del möbler som nog kommer att få stanna kvar och kompletteras. Moraklockan får flytta ut, och så vill jag ha en exakt likadan säng till (samt sängkläder). Men det är på god väg!



På nedre plan finns köket. Här finns några möbler. Skadan på väggen ser hemsk ut, men där ska överskåpet klistras upp, så det kommer att döljas framöver. Spisen är kanske bortom räddning - jag ska syna den lite närmare framöver. Jag är på jakt efter fler delar till det här köket, och har fått korn på några. Kökssoffa och stolar bör också införskaffas. Ett nytt golv står också på listan.



Och så vardagsrummet. Det kanske finaste av dem alla, med spiraltrappan och fondväggen. Här ältar jag möbleringen. Å ena sidan är det saker som följde med skåpet. Å andra sidan tror jag att tidsperioden handlade mer om mörkt trä och lite funkisdesign - inte rokoko. Antingen kompletterar jag upp det som finns, eller så använder jag detta till något annat och köper nytt. Och vad sägs om en heltäckningsmatta här? I brunt kanske?



Stolarna till matgruppen är också av två olika modeller. Tre är gamla Lerro, en är Lundbys Therese. Jag är osäker på vilken serie bordet hör till. Om jag behåller så ska jag försöka hitta ytterligare en Lerrostol så att jag har fyra matchande.



Såja, då har vi gått igenom rummen. Feedback om möblering, tapeter/golv och annat mottages tacksamt!

Och som alla serier avslutar jag blogginlägget med en cliffhanger: Nästa inlägg blir en presentation av mitt andra dockskåp, som nyss har landat hos mig. Hurra!


söndag 23 augusti 2015

Utgångsläget

Mitt första projekt är ett dockskåp som en god vän donerat till mig. Möblerna på bilden följde med. Efter att ha tillfrågat min kompis Google så är jag ganska säker på att detta är ett Lerro. Modellen tillverkades mellan 1955 och 1963 - de senare åren under märket Lundby. Jag tror att detta är en av de senare modellerna. Du kan se ett detaljerat exempel här på ett skåp från 1963. (Notera att alla bilder är klickbara om du vill kika på detaljer).


Och här är en bild på ett annat Lerroskåp från 1963 (lånad från http://www.swedish-dollshouses.se)  Visst finns det stora likheter?



EDIT: Nja. Jag undrar om detta faktiskt inte är ett skåp från 1957? Jag har jämfört ännu fler bilder på nätet och hittade bland annat denna i tidningen Retros leksaksnummer:


Det har rätt tapeter, och trappan har också rätt utformning (den ändrades något genom åren). Skåpet har dessutom ingen el. Det kom ganska fort, och såvitt jag vet har de senare skåpen el. Så just nu lutar jag åt 1957.


Skåpet är generellt sett i bra skick för sin ålder. Det har några skavanker, men det är rimligt när man är nånstans runt 60 år gammal. Här är några detaljbilder:








Eftersom tapeterna är så fantastiska så kommer jag inte att röra dem. Jag ska självklart rengöra dockskåpet (varken någon hemmafru eller tant Rut har städat på många år), men väggarna får vara som de är. Jag kommer däremot att göra något åt golven. Där tänker jag lägga in matta av olika slag. Idag är de helt kala.

Är inte det att frångå originalet, undrar vän av ordning. (Dvs jag själv). Ja, på ett sätt. Det kommer inte att se ut som ett originalskåp. Mitt mål är dock inte att återskapa originalet - det är att skapa ett skåp som på alla sätt (så gott det går) avspegla hur ett hem kunde se ut i skarven mellan 50- och 60-talet. Och jag är ganska säker på att det fanns både plastmattor och heltäckningsmatta på golven den tidsperioden.

Jag planerar också att bättra på de blå och vita målade trädetaljerna, och renovera den fantastiska spiraltrappan. Här är några bättre bilder:






Trappstegen i sig är hela. Det är räcket som gått sönder. Det ser ut att vara gjort i någon slags hårdpapp med en gummilist ovanpå. Det saknar också stolpe uppe och nere. Jag tror att det bör kunna gå att återskapa. Tänker dock avvakta med det och kanske ta hjälp av någon som är mer rutinerad.

Det får räcka för idag. Första projekt är alltså storstädning. Dokumentation utlovas!


lördag 22 augusti 2015

Ordningsfrun - återkomsten!


Hoho?


Här var det ödsligt. Men det kanske går att ändra på? Ordningsfrun är tillbaka!
Det har gått nästan två år sedan vi hördes sist, och mycket har hunnit hända. Några exempel på händelser från de senaste två åren:

* Ordningsfrun (och katterna, särskilt Ester) blev ihop med en finfin kille.
* Rundresa i Australien, inklusive Tasmanien, och en tur till Canada.
* Fortsatta inköp av porslin till min samling Rörstrand.
* Flytt till större lägenhet mitt under förra sommarens värmebölja. Bra drag, dålig tajming.
* Ordningsfrun blev formellt sett fru när hon gifte sig i början av den här sommaren.
* Ny hobby: dockskåpsrenovering

Det blev det sistnämnda som till slut lockade fram mig ur bloggdvalan. Jag tänker kicka igång några renoveringsobjekt, och ska använda bloggen till att dokumentera renoveringarna. Som bonus kan det också komma några inlägg som dokumenterar nytillskotten i porslinssamlingen. Och kanske nån kattbild, om ni har tur.

Planen är att göra ett inlägg i veckan, på söndagar. Skulle lusten falla på så kanske det blir något fler, men jag sätter ribban lagom högt såhär i starten.

Som teaser kommer här en bild av dockskåpet jag planerar att jobba med den närmaste tiden. Mer bilder kommer i morgondagens ordinarie inlägg.