söndag 30 september 2012

Flight mode



Det började dåligt. När jag kom ombord kunde jag konstatera att fyra av sju platser som tilldelats vårt sällskap befann sig på raden längst bak, utan möjlighet att fälla ner stolsryggen under de fem timmar som flighten skulle pågå. Men okej, okej. Jag tog en av de fyra, på en egen rad, så att barnen fick sitta med föräldrar och farföräldrar. 

Jag hann nästan få upp hoppet om att de två platserna innanför mig skulle stå tomma, när de två absolut sista som boardade flighten kom och satte sig bredvid mig. Men okej, okej. 

Jag tog upp några saker - en bok, mobilen, vattenflaskan, nackkudden - ur väskan innan jag la upp den på hyllan. Sakerna la jag i stolsfickan framför mig. Då böjer sig damen bredvid mig fram och frågar: "Har du stängt av den där helt?" och pekar på mobilen. Det hade jag faktiskt gjort, så med gott samvete kunde jag säga ja, samtidigt som jag tyst konstaterade att den här damen verkade tillhöra de som tror att en liten mobiltelefon kan sänka elektroniken på ett helt flygplan. 

Men ack, jag hade fel. "Jamen, så bra", säger damen. "Du förstår, jag är elallergiker och jag börjar må så dåligt om det är elektronik igång nära mig under flera timmar". 

Det var då jag visste det skulle bli en lååååååång flight. 

lördag 22 september 2012

Lidabruk Joker


Eftersom jag är svårt drabbad av kompletta-serier-syndromet, så brukar jag försöka att undvika inköp av enstaka porslinsdelar. Men förra veckan kunde jag faktiskt inte motstå frestelsen. Det här fina uppläggningsfatet har nu hittat hem till mig:


Fatet är 21,5 x 28x5. Alldeles lagom stort. Här syns stämpeln på undersidan. Det är en glasyrskada (från tillverkningen, gissar jag) just där, men det är inget som stör till vardags.


Jag tog ännu en bild på fatet ur en annan vinkel. Den här återger färgerna på ett bra sätt.


Fatet har redan fått en plats som frukt- och grönsaksfat på mitt matbord. Jättefint!

måndag 17 september 2012

King tallrikar!


Nästa samling att utökas är alltså King-porslinet. Jag fick tag på tre assietter/tallrikar häromveckan. Tallrikarna är inte riktigt runda, snarare kvadratiska med runda kanter, ca 22 cm i diameter. Gillar dem mycket! Såhär ser de ut:



Det som förvånade mig storligen var att assietterna hade olika stämplar på undersidan. De är inte heller numrerade. Jag vet att det finns bloggläsare därute som är mycket mer kunniga än jag, och jag tar tacksamt emot all hjälp. Såhär ser stämplarna ut:




Två har den (vad jag tror) nyare stämpeln, en den äldre. Vilket år bytte Rörstrand stämpel? Finns det något annat man kan utläsa härifrån? För tallrikarna i sig är som sagt likadana, förutom nivån av slitage. Jag är nyfiken!

onsdag 12 september 2012

Kairo #4


Jag hann nästan bli lite orolig, men idag kom den äntligen: min senaste del av Kairo! Den här gången ett Traderafynd. Eller fynd och fynd... min är den i alla fall! Så här ser den ut:



Skålen är 10 cm hög på högsta stället, och 16 cm i diameter på bredaste stället.
Och här är en bild med de andra två delarna som jag har sedan tidigare:


Här finns bilder av alla delarna, om ni vill se mer av dem.