torsdag 31 mars 2011

ordningsfrun samlar på: Lego!

Jag inser att min Legosamling inte fått så stort utrymme här på bloggen. En av orsakerna är att den inte har någon plats här hemma också. Just nu är den nedpackad i flyttkartonger och står i förrådet. Inte så kul, men på 47 kvadrat ryms det inte hur mycket som helst.

Igår och idag har jag varit hemma från jobbet med feber, muskelvärk och snuva. Kroppen och själen har behövt det, men samtidigt blir jag rastlös när jag försöker vila mig frisk. Av någon anledning (go figure) så fick jag inspiration att plocka fram en del av samlingen och börja sortera upp den. Jag grävde fram mitt gamla riddarlego. Såhär såg det ut när allt stod på köksbordet:



Det kan se mycket ut - och det är mer än så. För att spara plats har jag försökt använda mig av den ryska dockprincipen, dvs att lägga mindre lådor i större. Såhär, t ex:



Jag har några set som inte är kompletta, och dessutom dubletter av några. Uppgiften blir därför att komplettera (oroas inte, jag har flera boxar med reservdelar) samt bygga ihop och fota dubletterna för att sedan sälja dem på Tradera.

Här kan man se en trave med några av mina favoriter:


Hur mycket Lego är då detta? För att använda något slags mått så är det här drygt 2 flyttlådor med Lego. Jag har drygt 20 lådor på vinden. Och en insikt som drabbar mig precis just nu är att jag verkligen skulle vilja bo lite större så att jag kan få rum för alla mina prylar. Men utrymme kostar pengar. Hmmm.

Är det nån som känner en trevlig singel med gott om utrymme, som inte har något emot en nördig flickvän?


tisdag 29 mars 2011

Recovering



"One of the best parts of recovering is getting your feelings back. On the other hand, the worst part is getting your feelings back".

söndag 27 mars 2011

Sign. "mysiga hemmakvällar"


För sisådär 15 år sedan bodde jag på studentkorridor i Uppsala. Ett av de nöjen vi ägnade oss åt i korridorsköket var att läsa kontaktannonserna i UNT på lördagarna. Vi lärde oss mycket om vad man ska skriva, och framför allt vad man inte ska skriva.

Klassikern "långa skogspromenader" går fetbort. För ärligt talat, hur många människor finns det ute i skogen? Har ni ens varit där och kollat? Nä, just det.

"Kille på 64 jordsnurr...". Också fetbort. Man får skriva "kille" om man är under 25, typ. Inte om man är 64. Och jordsnurr är bara okej om du är en 14-årig tjej.

"Jag är en vattuman på 45 år som..." Nä. Är ditt stjärntecken det viktigaste du kan förmedla? Hejdå.

Men vi gjorde mer än dissa. Vi försökte också tipsa varandra om vad som skulle vara intressant att framhäva om vi någon gång skulle vara intresserade av att skriva en kontaktannons. Jag minns vissa detaljer av min egen. "Innehar kompletta årgångar av tidningen Larson", t ex. Fast jag vet inte hur intressant det är i dagsläget? Det kanske det är?

En möjlig annons kanske skulle se ut såhär:


"Jag är en alldeles för snäll och lönnfet tant i mina bästa år. Jag söker någon. Lite oklart vem.

Jag kan/gillar att: tvätta, diska, betala räkningar, dricka lightcola, spela brädspel, dansa styrdans, resa långt bort och nära, kolla på SVT sport, sjunga i kör och skriva listor.

Jag kan inte/ogillar att: laga mat, rensa avlopp, byta däck på bilen, dammsuga, dansa fridans, dricka kaffe, springa efter bussar, titta på dokusåpor och åka nattåg.

Jag har: stora mängder Rörstrandsporslin, två katter, en mycket bra mamma, färre än 10 par skor, en inbunden studiebibel i fem band och en gigantisk Legosamling.

Vad tror ni? Får man nåt vettigt napp på den kroken?

måndag 21 mars 2011

ordningsfrun kompletterar!


Idag kom tomten med två paket. Det var förra veckans fynd på Tradera som anlände. Mycket efterlängtade!

Först av allt: ytterligare en californiaskål. Jag hade den grön/svarta sedan tidigare, nu blev det en likadan i rött/grått. Mycket fint, om jag själv får tycka till. Och det får jag, det är ju min blogg.






Det andra paketet innehöll två lådor lego till min samling. Legosamlingen är något som jag ännu inte visat upp så mycket av här på bloggen. Det kommer, det kommer :)

Jag köpte dessa två lådor av samma säljare. De är i princip i nyskick trots att de är över 25 år gamla. Jag ångrar att jag inte köpte fler av hans lådor...




Okej, shoppingfynd på Tradera löser inte alla problem här i världen. Men det gör det lite uthärdligare under tiden.

fredag 18 mars 2011

Ett i-landsproblem! Äntligen



Finns det något mer irriterande än när man varit uppe lite för sent och kryper mot sängen halvt sovandes - och upptäcker att man glömt bort att bädda sängen igen när man kastade de gamla sängkläderna i tvättkorgen?



Jo, okej, några saker. Men inte många.

söndag 13 mars 2011

ordningsfrun samlar på: California

Var det någon som trodde att hela min porslinssamling var redovisad vid det här laget? Så är icke fallet. Vi kastar oss raskt över den här:



Den här serien heter "California" och är formgiven av Carl-Harry Stålhane. Den finns i ett stort antal färgkombinationer. De flesta av mina delar är röda (med grå som accentfärg). Men jag är oerhört förtjust i den svart-gröna, som också finns med på bilden.

Just nu är den här samlingen vilande. Jag har helt enkelt inte bestämt mig för om jag ska satsa fullt ut på den rödgrå, eller om jag ska sälja dem och köra på de svartgröna. Tills vidare får de stå här hemma i ett skåp och göra vad de är bäst på: vara snygga.

torsdag 10 mars 2011

Ännu en oliv!

Idag kom det äntligen med posten: Olivfatet som jag fyndade på Tradera förra veckan. Jag har varit lite orolig för hur det skulle klara frakten, men det har gått utmärkt. Såhär ser det ut:



Det är stämplat på undersidan med nummer 4:



Här är en bild av fatet tillsammans med de tidigare delarna. Nu har jag 6 av 10 delar: 1, 3, 4, 6, 8 och 9. Del 2 och 10 vet jag hur de ser ut - du kan se bilder av deras Scherzosyskon hos Porslinan. 5 och 7 är än så länge okända. Tyvärr blir färgåtergivningen ganska dålig här på bloggen. Bilden på fatets undersida är nog den som bäst visar på hur färgen ser ut i verkligheten.

söndag 6 mars 2011

INTJ FAQ


Q: Det verkar som om min INTJ ägnar mycket tid åt att tänka igenom olika scenarion och grubbla över vad som kan hända i framtiden. Kan man säga att min INTJ ältar väldigt mycket?

A: Nej, det din INTJ håller på med är inte att älta. Det du syftar på är att många personer kan ägna mycket tid åt att i efterhand gräma sig över saker som redan hänt. Ofta kan de också ägna sig åt att fantisera om hur det kunde ha blivit om diverse variabler hade sett annorlunda ut. Det är att älta. Det din INTJ gör är att h*n redan i förväg kör olika scenarion (se: flödesschema) i sin interna testmiljö. När något väl har inträffat i den externa världen - dvs utanför testmiljön - så rensar INTJ's bort de tankesträngar som blivit irrelevanta och arbetar vidare med nya scenarion i testmiljön.

Den interna testmiljön gör att en INTJ ibland kan känna sig så säker på utfallet av ett agerande i den externa världen att det inte ens är relevant att genomföra det. H*n vet ju redan vad som kommer att ske. En annan konsekvens är att din INTJ ibland kan glömma bort att informera dig om något viktigt. Det beror inte på nonchalans. Det handlar helt enkelt om att din INTJ har gett dig informationen i testmiljön och sedan glömt köra programmet externt.

Kort sagt: Att älta handlar om att gräma sig över saker som redan hänt. Det gör inte en INTJ. Det är slöseri med tid och kraft. Att däremot köra ett oändligt antal scenarion i testmiljön innan något har inträffat är ytterst relevant, och är något som för hos en INTJ sker med automatik.



lördag 5 mars 2011

Saker man kan göra istället för Mello:


* sortera tvätt
* se "How clean is your house" på TV4 play
* plöja igenom Traderas Rörstrandskategori för att vara säker på att man inte missat något
* rensa kattlådan
* skriva blogginlägg

I stort sett nästan vad som helst, alltså.

torsdag 3 mars 2011

Veckans tema: INTJ



Jomen. Er ordningsfru har varit några dagar på galej i Stockholm, därav bloggtystnaden. Det har också gett mig tillfälle att umgås/prata mycket med en god vän som har något ovanligt gemensamt med mig, nämligen INTJ.

Om man gillar tester så är Myers-Briggs personlighetstester intressanta. Jag har gjort några olika varianter, och hur jag än gör så slutar det med att jag blir en INTJ.

Det finns fyra områden som mäts:
Extraversion/Introversion (E/I)
Sensing/Intuition (S/N)
Thinking/Feeling (T/F)
Judging/Perceiving (J/P)
Dessa kan alltså kombineras till 16 olika personlighetstyper.

En av många kortare beskrivningar av INTJ:

INTJ's have original minds and great drive for implementing their ideas and achieving their goals. Quickly see patterns in external events and develop long-range explanatory perspectives. When committed, organize a job and carry it through. Skeptical and independent, have high standards of competence and performance for themselves and others.

INTJs are introspective, analytical, determined persons with natural leadership ability. Being reserved, they prefer to stay in the background while leading. Strategic, knowledgable and adaptable, INTJs are talented in bringing ideas from conception to reality. They expect perfection from themselves as well as others and are comfortable with the leadership of another so long as they are competent. INTJs can also be described as decisive, open-minded, self-confident, attentive, theoretical and pragmatic.

INTJ frequently have to work deliberately to overcome the unflattering characteristics that are natural to their type and female INTJs often feel like they are "swimming up stream" against societies norms and expectations of what women "should" be.

Om du är intresserad av en kort sammanfattning av de 16 olika personlighetstyperna så finns det en bra sammanfattning här.

INTJ är en ovanlig personlighetstyp. 2-3% av de som gör personlighetstestet blir INTJ. Det är ännu ovanligare bland kvinnor, där under 1% kategoriseras som INTJ. Att vara kvinna och INTJ är ovanligt, och därför kan man tycka att det är ovanligt om man känner någon annan INTJ. Men det är inte bara slumpen som avgör det. INTJ's hittar ofta varandra i större sammanhang och känner en samhörighet även om det till det yttre kan se ut som om de har mycket lite gemensamt. Så om du själv är INTJ finns det stora möjligheter att du har flera INTJ i din umgängeskrets. QED.

Det långa samtalet jag hade igår handlade om hur en INTJ hela tiden har stora mängder flödesscheman i huvudet. Det här är ingenting som är ansträngande för en INTJ. Tvärtom. Det skulle däremot vara oerhört stressande för oss att inte arbeta med flödesscheman. När en ny information når oss sorteras den in på lämpligt ställe i flödesschemat. Om det inte finns lämplig plats så får ett gammalt schema justeras eller ett nytt skapas.

Vi tror inte på att enskilda händelser visar på ett mönster. Att någonting inträffat en gång/i ett visst sammanhang är inget argument för att det ska återupprepas. Det finns alltför många okända variabler i en sådan ekvation. Däremot kan bitar av information som för andra är till synes ointressant pusslas ihop av en INTJ och forma en logisk slutsats. Det är vid sådana tillfällen som andra kan tycka att en INTJ är intuitiv. Det är vi inte. Det är bara logik, och en förmåga att kombinera rätt informationsbitar.

Alla dessa flödesscheman ger oss inte en plan B om ny information förändrar spelplanen. Det ger oss fler alternativ än vad du har bokstäver i alfabetet, och vi har tänkt igenom dem alla i förväg. Skulle ny information vara till synes överraskande eller problematisk så är det inte INTJ's stil att reagera primärt känslomässigt.

Vi blir inte hysteriska, skriker och gormar, börjar gråta eller kastar in handduken. Vi grämer oss inte. Gjort är gjort. Ändra flödesschemat, lägg in nya variabler. Gå vidare.

Vi ogillar överraskningar och när andra bestämmer saker åt oss. Vi är själva mest kvalificerade att fatta beslut som rör våra egna liv.

Vi har inga problem med beska sanningar, men ogillar halvsanningar och undanhållande av information. De är felkällor för våra flödesscheman.

Vi behöver mer ensamtid än de flesta andra. Får vi inte vara ifred och göra ingenting (aka bearbeta ny information i lugn och ro) så riskerar systemet kortslutning.

Kanske du känner någon av oss?